Bloggen

Bloggen is een relatief nieuw fenomeen. Bloggen is het bijhouden van een online verslag, waarbij de nieuwste artikelen bovenaan staan en de oudste artikelen onderaan. Het online verslag wordt ook wel een blog genoemd.

 

Iemand die een blog bijhoudt, wordt een blogger genoemd. De blogger kan zoveel mogelijk berichten plaatsen als hij of zij wil. Een blogger kan dus meerdere keren per dag bloggen, maar ook een enkele keer per week. Een ander zal maandelijks of jaarlijks bloggen. Vaak zijn de verschillende blog-berichten over hetzelfde onderwerp, maar in feite kunnen de blog-berichten over alles gaan wat de blogger interessant acht.

 

Op de blog-berichten kunnen andere mensen vervolgens reageren. Dit kunnen vrienden en kennissen zijn, maar ook mensen die via een zoekmachine op een publieke blog terechtgekomen zijn.

 

Door gebruik te maken van een blog hoeft nu niet zelf een website te maken. U hoeft dus niet veel verstand te hebben van de techniek van een blog. Zo kunt u al uw tijd besteden aan het schrijven.

 

Mensen kunnen om verschillende redenen bloggen en deze blogs kunnen publiekelijk of privé zijn.U kunt bloggen om uw standpunten aan de rest van de wereld duidelijk maken. Ook kunt u met uw blog geld verdienen. U plaatst dan advertenties van bedrijven op uw blog. Hierbij kunt u geld ontvangen. Hier gaat het bijvoorbeeld om advertenties van Google AdSense.

 

 

Publiekelijk en privé bloggen

Publiekelijke blogs kunnen worden bezocht door iedereen met een internetaansluiting. Publiekelijke blogs worden geïndexeerd in de zoekmachines zoals Google en Yahoo, waardoor mensen er via een zoekmachine terecht kunnen komen. Zij zoeken bijvoorbeeld op het onderwerp iPhone en vervolgens komen zij via een zoekopdracht uit bij een blog-bericht van iemand over de iPhone.

 

Blogs kunnen ook als privé worden ingesteld. Dan kunnen alleen de blogger en mensen waarvan de toegang is goedgekeurd bij het blog komen. Iemand stelt zijn of haar blog in als privé wanneer het blog persoonlijke informatie bevat. Iemand gaat bijvoorbeeld bloggen over de problemen die hij of zij tegenkomt in het leven en wil niet dat het blog voor iedereen toegankelijk is.

 

 

Professioneel bloggen

Er zijn bloggers die geld verdienen voor het bloggen. Zij ontvangen dan bijvoorbeeld een vergoeding op het aantal geplaatste berichten. Maar ook een vergoeding op het aantal paginaweergaven is mogelijk. Andere blog-websites geven een vergoeding op het aantal geplaatste berichten en het aantal paginavertoningen. Het kan ook zijn dat een blogger niet wordt vergoed door het bedrijf dat de blog-website beheert, maar dat de blogger wel advertenties mag tonen op zijn of haar blog. Bijvoorbeeld advertenties van Google Adsense. De blogger ontvangt dan geld voor iedere keer dat iemand op een advertentie klikt.

 

 

Bloggen voor privédoeleinden

Iemand kan ook om persoonlijke redenen aan het bloggen slaan. Sommige bloggers gebruiken hun blog om in contact te blijven met vrienden en familie. Er zijn bijvoorbeeld bepaalde websites waar je een verslag van je vakantie kunt bijhouden. Vrienden en familie kunnen je verslag lezen en daarop reageren. Anderen gebruiken het bloggen om hun gevoelens te uiten of om informatie met anderen te delen. Het is hierbij altijd de bedoeling dat iemand lol blijft hebben in het bloggen en dat het bloggen geen stress met zich meebrengt.