Backlinks naar je website
Backlinks spelen een belangrijke factor in de waardering die Google geeft aan je website. Backlinks zijn links van andere websites naar jouw website. Ze worden ook wel inkomende links of inbound links genoemd. Je hebt ook zogenaamde "two-way links". Dit is het geval wanneer twee websites naar elkaar linken. Het gaat in veel gevallen om mensen die hebben afgesproken om naar elkaar een link te plaatsen. Voor je positie in Google zijn dergelijke afspraken niet echt interessant. De zoekrobot ziet immers dat de websites naar elkaar linken en begrijpt dat dit waarschijnlijk volgens een afspraakis. Hierdoor kan de zoekrobot de kwaliteit van je website niet goed inschatten - daarom zijn two-way links waardeloos in dit opzicht.
Wel een grote factor in de waardering van je website door Google spelen de zogenaamde "one-way links". Dit zijn links waarbij websites uit eigen initiatief een link naar jouw website plaatsen, zonder dat jij daarom hebt gevraagd. Voor Google is dat een teken dat de ander jouw website goed vindt, anders zou de persoon er immers geen link naartoe plaatsen. Het gevolg dat je in aanzien stijgt bij Google.
Links naar je website spelen ook een rol bij de snelheid waarmee de zoekrobot een nieuw artikel op je website in de indexering zet. Wanneer je een aantal goede backlinks hebt zal de zoekrobot vaker op je website langskomen. Je ziet bij hoog gewaardeerde websites dat een nieuw artikel binnen enkele uren al in de zoekresultaten staat.
Waarom zou je niet zelf een blog maken met een paar links naar je website? Of een paar startpagina's aanmaken met links naar je website? Wanneer je het niet te bont maakt, dan zijn dit inderdaad de manieren om een hogere waardering van Google te krijgen.
Je website promoten met een blog
Je kunt beginnen met een blog bijhouden op een platform zoals Wordpress of Weebly. Je schrijft daar een aantal artikelen die raakvlakken hebben met je website, en plaats zo nu en dan in je artikel een link naar je website om het onder de aandacht te brengen. Een one-way link naar je website met als bijkomend voordeel dat je blog zelf ook nog eens bezoekers gaat aantrekken. Zo haal je dus dubbel voordeel uit een blog.
Je website promoten met startpagina's
Als je website kwalitatief goed is zou je kunnen proberen om de website aan te melden bij een startpagina zoals startpagina.nl of startkabel.nl. Wat je ook kunt doen is zelf enkele startpaginadochters aanmaken en daar zelf wat links naar je websites en artikelen plaatsen. Zo kun je op de startpagina's ook weer je blog extra onder de aandacht brengen. Maak het niet te bont: als de zoekrobot het idee krijgt dat je spamt, dan wordt dit door Google afgestraft door je website minder goed te waarden (en dus laag in de zoekresultaten te zetten) of door de website helemaal niet meer in de zoekresultaten te tonen.
Je website promoten op Twitter
Je kunt je website ook promoten op Twitter. In het begin zal je daar mogelijk niet veel volgers hebben, maar uiteindelijk staan daar toch een paar links naar je website. Dit zorgt er tevens voor dat Google nieuwe artikelen op je website sneller indexeert, omdat Twitter bekend staat als een platform waar nieuwe feitjes worden besproken.
Gebruik alle drie de tips voor meer bezoekers
Gebruik alle drie de tips om een beetje diversiteit te hebben in de backlinks naar je website. Tenslotte wil je het toch niet te bont maken. De zoekrobot kan al snel denken dat er een spammer aan het werk is. Wanneer je een beetje diversiteit in de backlinks hebt, dan komt dit natuurlijker over. Het plaatsen van links naar je website op blogs en op Twitter is toegestaan, maar spammen mag juist helemaal niet. Plaats de backlinks daarom een beetje verspreid over de tijd. Zodat je niet binnen een dag opeens duizenden links naar je website hebt.