Hoe krijg ik mijn website hoog in Google?
Niemand weet hoe het algoritme achter Google precies werkt. Google geeft soms wel tips weg om de vindbaarheid van je website te vergroten, maar de precieze werking van het algoritme blijft bedrijfsgeheim. Dit is natuurlijk niet vreemd: Google is een commercieel bedrijf en er moet brood op de plank komen. Microsoft zou bijvoorbeeld ook niet zomaar de broncode van het besturingssysteem Windows weggeven. En zo zal Google ook nooit prijsgeven hoe de zoekmachine precies werkt.
Wel zijn er bepaalde best practices waar men zich aan kan houden. Deze best practices zijn gebaseerd op de ervaringen van mensen die veel websites bezitten en geïnteresseerd zijn in de werking van Google. Het is niet vreemd dat ook zij een hoge notering willen in Google en benieuwd zijn hoe je dit bereikt. Op fora over websitepromotie beschrijven zijn hun bevindingen.
Over het algemeen zijn de mensen die ervaring hebben op het gebied "hoog in Google komen" het eens met de volgende punten:
- Zorg voor goede content op de website
- Een blog helpt om hoog in Google komen
- Wees actief op social media
- Doe op regelmatige basis aan websitepromotie
Zorg voor goede content op de website
De content op de website moet kwalitatief goed zijn. De informatie moet juist zijn en het artikel moet gemakkelijk door te lezen zijn. Gebruik altijd een spellingscontrole om de content te controleren en lees de inhoud een paar keer goed na. Er zijn altijd wel een aantal verbeterpunten.
De content moet tevens uniek zijn en mag dus niet al op een andere website voorkomen. Nu zul je misschien denken: "hoe weet Google dat nou?" maar de andere website staat natuurlijk ook gewoon in Google. Google kan bij nieuwe content op een website simpelweg de eigen cache raadplegen om te kijken of het unieke content is.
Wat ook niet slim is om te doen is het vertalen van Engelse artikelen naar het Nederlands via Google Translate en die online zetten. Vaak komt de tekst uit een vertaalmachine onnatuurlijk over en klopt de zinsopbouw niet. Het algoritme van de zoekrobot kan websites van dergelijke slechte kwaliteit herkennen en het kan er zelfs voor zorgen dat de website helemaal niet wordt opgenomen in de zoekresultaten van Google.
Een blog helpt om hoog in Google komen
Het helpt enorm wanneer je naast je website een blog bijhoudt bij Wordpress of Weebly. Niet alleen kun je je met een blog profileren als expert in een bepaald vakgebied, je kunt in je artikelen op een blog ook nog eens een link naar je website kwijt. Maak het hier niet te bont: plaats niet in elk artikel een link. Schrijf op het blog goede artikelen waarmee mensen worden geholpen met hun zoekvraag. Zo vergroot je ook de kans dat ze vaker op het blog terugkomen en naar je hoofdsite toegaan, waar ze bijvoorbeeld jouw product kunnen kopen.
Wees actief op social media
Zorg dat je actief bent op social media. Wanneer er op social media veel over je website wordt gesproken, dan is dit goed voor je ranking in de Google zoekresultaten. Er zijn immers mensen die je website interessant vinden en zij praten erover. Twitter is een goed platform ook mensen op de hoogte te stellen van nieuwe informatie op je website. Denk ook eens aan Google Plus, het platform van Google zelf. De geruchten gaan dat Google Plus een steeds grotere factor wordt op de weegschaal van Google om de positionering van een website te bepalen.
Doe op regelmatige basis aan websitepromotie
Het blog en de social media zorgen al voor links naar je website. Maar vooral wanneer je te kampen hebt met veel concurrentie zijn deze niet genoeg. Denk dus na over hoe je op andere manieren aan websitepromotie kunt doen en backlinks kunt krijgen. Denk daarbij aan persberichten, social bookmarking, fora en startpagina's.