Internet Relay Chat (IRC)

Internet Relay Chat, kortweg IRC, bestond al lang voordat de hedendaagse chatprogramma's werden ontwikkeld. Het is dus eigenlijk een voorloper van ICQ, AIM, Windows Live Messenger, Skype en Google Chat. Met een zogenaamde IRC-client kunt u verbinding maken met de verschillende IRC-servers die er op het internet te vinden zijn. Eenmaal verbonden, dan kunt u chatten met de andere gebruikers die ook met de IRC-server verbonden zijn.

 

IRC-servers kunnen onderling ook weer verbonden met elkaar staan. In dat geval kan een gebruiker van de ene IRC-server ook chatten met een gebruiker van de andere IRC-server. Als er een paar IRC-servers verbonden staan, dan wordt dit een IRC-netwerk genoemd. Bekende IRC-netwerken zijn bijvoorbeeld EFnet, IRCnet en DALnet. Zulke netwerken hadden, in de tijden dat er nog geen moderne chatprogramma's bestonden, soms wel meer dan vijftigduizend gebruikers tegelijkertijd verbonden.

 

Internet Relay Chat is ontwikkeld door de Finse programmeur Jarkko Oikarinen. Dit om het toen populaire, maar ook beperkte MUT (Multi User Talk) te vervangen. Het protocol achter IRC is een open protocol. Dit betekent dat iedere programmeur in principe een eigen IRC-client of IRC-serversoftware kan schrijven.

 

 

IRC-kanalen

Op IRC kan men deelnemen aan zogenaamde channels. Deze kanalen zijn het beste te vergelijken met een kamer. Wanneer u in het IRC-kanaal een bericht achterlaat, dan kunnen alle andere gebruikers in dat kanaal uw bericht lezen. U kunt in verschillende kanalen tegelijkertijd zitten op IRC. In een IRC-client zoals mIRC krijgt ieder kanaal dan een eigen venster, zodat u weet wat er in welk kanaal wordt geschreven.

 

Een kanaal heeft altijd een naam. Deze naam begint met een hekje (#). De naam van een IRC-kanaal geeft meestal het onderwerp van het kanaal aan. Zo kan een kanaal bijvoorbeeld #muziek , #sport of #holland heten.

 

Een IRC-kanaal wordt beheerd door enkele zogenaamde channel operators. Zij bewaren de orde in een kanaal. Wanneer iemand zich misdraagt, dan kan een channel operator deze persoon uit het kanaal verwijderen. Dit wordt een kick genoemd. Blijft iemand terugkomen en zich steeds misdragen, dan kan de persoon ook verbannen worden. Soms kan deze ban echter worden omzeild wanneer de gebruiker bijvoorbeeld van IP-adres verwisseld. Een ban is dus niet waterdicht.

 

 

Populaire IRC clients

Hieronder staat een lijst van populaire IRC-clients en voor welke besturingssystemen ze beschikbaar zijn. Er zijn redelijk wat goede en populaire iRC-clients, dus deze lijst is zeker niet volledig.

 

  • mIRC (Windows)
  • pIRCh (Windows)
  • BitchX (Linux console)
  • XChat (Mac OSX, Linux en Windows)
  • Konversation (KDE)
  • Ircle (Macintosh)
  • Trillian (verschillende besturingssystemen)

 

 

Populaire IRC netwerken

Hieronder staat een lijst van IRC netwerken die in de loop der jaren erg populair zijn geweest. Hoewel de populairiteit van IRC erg sterk is afgenomen, zijn deze IRC netwerken nog altijd actief.

 

  • DALnet (irc.dal.net)
  • EFNet (irc.efnet.org)
  • Freenode (irc.freenode.net)
  • IRCNet (wereldwijd: irc.stealth.net, Nederlandse server: irc.xs4all.nl)
  • QuakeNet (irc.quakenet.org)

 

 

Veelgebruikte IRC commando's

In uw IRC client kunt u meestal in het veld waar u uw berichten achterlaat, ook bepaalde commando's geven. Bijvoorbeeld om naar een bepaald kanaal te gaan of informatie over een gebruiker op te vragen. Een IRC commando begint altijd met een forward slash (/).

 

Hieronder staat een lijst met veelgebruikte commando's.

 

/join #kanaalnaam

Met dit commando kunt u naar een bepaald kanaal gaan. Wilt u bijvoorbeeld naar het kanaal #holland, dan typt u dus: /join #holland

 

/kick #kanaalnaam gebruikersnaam

Een gebruiker uit het kanaal verwijderen. Hiervoor moet u channel operator zijn. Misdraagt de gebruiker "dennis" zich bijvoorbeeld en wilt u hem uit het kanaal #holland verwijderen? Typ dan /kick #holland dennis

 

/list

Met dit commando krijgt u een lijst te zien van alle kanalen op de IRC server. Kijk wel uit met dit commando: wanneer er duizenden kanalen zijn, dan zal de server vinden dat het teveel gegevens naar u stuurt, en zal uw verbinding verbreken.

 

/msg gebruiker bericht

Met dit commando stuurt u een privébericht naar een andere gebruiker. Wilt u bijvoorbeeld "Hallo" zeggen tegen een gebruiker genaamd "dennis" dan typt u: /msg dennis Hallo

 

/part #kanaalnaam

Verlaat een kanaal. Bijvoorbeeld het kanaal #sport verlaten: /part #sport

 

/server serveradres

Verbinden met een IRC server. Wilt u bijvoorbeeld verbinden met irc.xs4all.nl, typ dan: /server irc.xs4all.nl

 

/whois gebruikersnaam

Vraagt informatie over een bepaalde gebruiker op. Bijvoorbeeld informatie opvragen over de gebruiker "dennis": /whois dennis