Internetbankieren is een manier om online uw bankzaken te regelen. De meeste banken bieden een interface aan waarop u kunt inloggen met uw persoonlijke gebruikersnaam en wachtwoord. Daar kunt u uw saldo zien, transacties op uw bankrekening zien, uw leningen en spaarrekeningen beheren en geld overmaken naar anderen.

 

Bij veel banken kunt u ook uw creditcard, hypotheek en verzekeringen beheren via internetbankieren. Allemaal vanuit uw luie stoel. Ook is het mogelijk om spoedopdrachten in te geven. Dit zijn transacties die met extra haast worden afgehandeld. Vaak betaalt u hier een extra bedrag voor. Wat ook mogelijk is, is het aanmaken van betalingen voor een bepaalde datum. Deze worden dan uitgevoerd op de door u aangegeven datum.

 

Wanneer u van beleggen houdt kunt u ook via het internetbankieren orders plaatsen en beursinformatie inzien.

 

 

Veilig internetbankieren

Omdat internetbankieren veilig moet gebeuren werkt dit zoveel mogelijk over een SSL-verbinding. Dit is een verbinding die versleuteld is. Sommige banken bieden daarnaast een paslezer aan waarop u uw pincode moet invoeren. Dit vormt vervolgens de sleutel voor de toegang tot internetbankieren.

 

Daarnaast dient u zelf zoveel mogelijk te zorgen dat uw computer niet geïnfecteerd raakt met virussen of spyware. Het gebruik van antivirus- en internetbeveiligingssoftware is daarbij geen overbodige luxe. Open ook nooit phishing e-mails. Dit zijn e-mails van hackers die doen alsof ze van de bank afkomstig zijn. Hierin wordt gevraagd om naar een internet website te gaan en daar uw inloggegevens van de bank in te voeren. Negeer dergelijke e-mails altijd. Een bank zal nooit naar uw inloggegevens vragen. Phishing is een vorm van internetfraude.