Met de pensioenen die aan alle kanten onder druk staan en overheden die moeilijk en lastig doen is de zoektocht naar alternatieve inkomstenbronnen al weer geruime tijd bezig.

 

Internetmarketing wordt door velen overgeslagen bij de zoektocht naar neveninkomsten. En dat terwijl er online voldoende mogelijkheden zijn een extra inkomen op te bouwen. Wanneer u bijvoorbeeld uw hobby combineert met een website met advertenties hierop kan dit al snel – wanneer u de website bijhoudt en continue voorziet van nuttige informatie – een aardig zakcentje opleveren. Een voorbeeld is een relatie van mij. Hij herschrijft dagelijks een artikel dat hij op nu.nl tegenkomt en waar hij een eigen mening over heeft. Zijn blog wordt inmiddels bezocht door enkele honderden mensen per dag. Inkomsten haalt hij uit de advertentieclicks van Google Adwords. Dit levert hem toch al gauw een extra 300 euro per maand op. Vanachter zijn computer thuis, op ieder moment van de dag. En nu zult u zeggen, 300 euro per maand betaalt mijn rekeningen niet. Dat is amper genoeg om mijn boodschappen van te betalen. Terecht, dat klopt ook. Maar u moet zich goed realiseren dat dit een bijverdienste is. Een half uurtje tot drie kwartier per dag is hij hier mee bezig.

 

Online zijn er verschillende manieren om geld te verdienen. Adwords is het ‘Pay per click’ programma van Google. Bij dit programma betalen adverteerders alleen maar voor de klik op de advertentie. Wanneer u uw website aan Google aanbiedt voor Adwords, dan krijgt u een percentage van de advertentie-inkomsten. Dit kan wel oplopen tot 68% van de kosten die de adverteerder per klik betaalt. Het leuke aan dit programma is dat u nooit weet wanneer bezoekers uw website bezoeken en op de advertenties klikken. Met een goede website, waar bezoekers in geïnteresseerd zijn en de juiste advertenties heeft u dus de mogelijkheid om 24/7 online geld te verdienen.

 

Een ander voorbeeld van online geld verdienen is affiliatemarketing. Bij affiliatemarketing wordt niet betaalt per klik maar moet de geïnteresseerde daadwerkelijk tot actie overgaan na de klik. Hij moet zich inschrijven voor de nieuwsbrief of zelfs een product aanschaffen. Omdat de drempel voor de bezoeker vaak een stapje hoger is, en de verkoopkansen voor de adverteerder groter hangt hier een hoger prijskaartje aan wat weer resulteert in een hogere verdienpotentie voor de website eigenaar.

 

Maar wat nu als u geen verstand heeft van computers, websites, marketing etc? Op zich hoeft dat niet heel erg problematisch te zijn. Er zijn mogelijkheden om gratis een blog aan te maken bij bijvoorbeeld WordPress. WordPress is naast blogsoftware ook een CMS systeem. Dat wil zeggen dat u het kunt gebruiken om een eigen domein (wat u bijvoorbeeld bij Hostnet voor onder de 3 euro kunt kopen) op te plaatsen. U heeft dan wel nog webhosting nodig. Over webhosting zal een later artikel in deze reeks gaan.

 

Wanneer u een domeinnaam heeft uitgekozen, WordPress gebruikt als CMS systeem, een hostingpakket heeft gevonden wat aan uw wensen voldoet is het zaak de website met content te vullen. Hiervoor zijn meerdere manieren, maar houdt u vooral in het achterhoofd dat bezoekers van een website vooral informatieve en kwalitatieve inhoud verwachten op uw website. Wanneer u spreekwoordelijk bagger op uw website plaatst zal de bezoeker snel weg zijn.

 

Wanneer de content geregeld is, begint een proces van het vindbaar maken van uw website. Dat kunt u doen door uw website aan te melden bij één van de vele (en bij voorkeur bij heel erg veel) startpagina's. Een startpagina zorgt ervoor dat zoekmachines zoals Google attent gemaakt worden op het bestaan van uw website. Op basis van het aantal concurrerende websites op hetzelfde gebied wordt een inschatting gemaakt welke positie uw website verdient.

 

Wanneer een hoge positie in de zoekmachine noodzakelijk is voor het verkrijgen van bezoekers (wat vrijwel altijd het geval is) dan zijn de startpagina’s volstrekt onvoldoende om uw website in positie te laten stijgen. Het wordt dan tijd voor het grove geschut. Dit proces waarbij u een hogere positie in de zoekresultaten wilt krijgen op basis van een concurrerende website noemt men zoekmachine optimalisatie. Er bestaat een verschil tussen onpage en offpage optimalisatie. Onpage wil zeggen dat u uw website zelf op de voor de zoekmachine juiste manier inricht. Offpage wil zeggen dat websites van derden over uw website ‘praten’. Dit laatste heet linkbuilding.

 

Wanneer u linkbuilding correct en voor een langere periode (minimaal 3 tot 4 maanden) consequent uitvoert, zijn hoge posities in zoekresultaten over het algemeen een vanzelfsprekendheid. Lukt het na 3 tot 4 maanden nog niet, dan zult u of moeten kijken naar de opbouw en inhoud van uw website, of u probeert te concurreren op een verzadigd terrein.