Schaken op internet

Schaken is een leuk bordspel. Toch zijn wij niet altijd samen met een vriend of familielid waartegen wij kunnen schaken. Online schaken biedt dan een uitkomst. Er zijn veel verschillende websites en programma's waarmee je online kunt schaken. De websites en schaakspellen lopen uiteen van zeer simpel tot zeer complex. Op sommige websites kun je gratis schaken via internet, maar voor andere websites moet je (maandelijks) betalen om online te kunnen schaken.

 

De serieuze schaker kiest voor een schaakprogramma dat het protocol CICS ondersteunt. CICS staat voor Check Interface Control System. Dit is een computertaal die de serieuze schaakprogramma's met elkaar spreken, om het schaken via internet mogelijk te maken. Verschillende makers van schaakprogramma's hebben dit protocol in samenspraak ontworpen. Zo hoeven jij en je tegenstander niet hetzelfde schaakprogramma te gebruiken.

 

Vaak communiceren de verschillende schaakprogramma's niet met elkaar, maar zijn zij verbonden met een schaakserver. Dit is een server op internet die fungeert als tussenpersoon tussen de twee schaakprogramma's. Ook hiervoor geldt dat je servers hebt waar je gratis online kunt schaken, maar bij andere servers moet je een (maandelijkse) bijdrage leveren voor het online schaken.

 

 

Online schaken: de schaakprogramma's

 

Arena

Arena is een schaakprogramma dat is geschreven door de Duitser Martin Blume. Arena is een wat ouderschaakprogramma waardoor het schaakbord en de schaakstukken er erg basaal uitzien. Arena draait op alle Windows-versies vanaf Windows 95. Arena biedt ondersteuning voor het schaakprotocol CICS.

 

WinBoard

WinBoard is een gratis schaakprogramma voor Windows. Ook WinBoard is een wat ouder schaakprogramma. Net als Arena zal WinBoard zeker soepel draaien op wat oudere computers. Van dezelfde maker is het programma XBoard gratis te downloaden. Dit is de versie voor Linux en het X Window System. WinBoard ondersteunt het schaakprotocol CICS en is geschikt om te verbinden met de server van FreeChess.

 

 

Online schaken: de schaakservers

Bij de meeste schaakservers kun je een gebruikersnaam en een wachtwoord registreren. De schaakserver houdt onder andere bij hoeveel potjes je gewonnen hebt en hoeveel potjes je verloren hebt. Dit is zeer handig voor de gevorderde schaker. Deze kan namelijk van andere gebruikers ook het aantal gewonnen en verloren potjes opvragen. Zo kan hij iemand uitdagen die ongeveer even goed is als hem of haar.

 

InstantChess

Wanneer je geen schaakprogramma wilt installeren, kun je online schaken via de website http://www.instantchess.com. Je hoeft op deze website geen gebruikersnaam en wachtwoord te registreren. Wel is het zo dat je maar een beperkt aantal potjes kunt schaken op deze website. Daarna moet je je registreren, wat geld kost.

 

FreeChesss

Dit is een gratis schaakserver met ondersteuning met het schaakprotocol CICS. Op de website http://www.freechess.org worden schaakprogramma's aangeraden die gemakkelijk met de server van FreeChess kunnen verbinden.