Iedereen wil natuurlijk een flink aantal bezoekers op zijn of haar website. Niet alleen is het leuk om veel bezoekers te hebben. Wanneer er een verdienmodel aan de website gekoppeld is, is ook uw verdienpotentie groter bij meer bezoekers. Meer bezoekers zal dus altijd goed zijn voor uw bedrijf. Hoewel "zoekmachineoptimalisatie" of "search engine optimization" (SEO) erg populair is, bestaan er op dit gebied nogal wat misverstanden. Het is jammer wanneer bedrijven de verkeerde stappen nemen. Succes blijft dan uit en dat is nu net niet de bedoeling. Een goede reden om een handvat te hebben in de vorm van een SEO checklist.

 

 

On-page SEO tips

"On-page" betekent: "op de pagina". Technieken om de vindbaarheid te vergroten worden bij on-page SEO dus op de website zelf toegepast. Deze hebben betrekking op de teksten en plaatjes van de website. De on-page SEO is niet het enige dat bepalend is voor de positie van uw website in de Google zoekresultaten. Maar wanneer u helemaal niet aan on-page optimalisatie doet en uw concurrentie wel, dan is het zonde wanneer uw website hierdoor een stuk lager in de zoekresultaten tevoorschijn komt dan de websites van uw concurrenten.

 

Unieke teksten

Een website is een waardevolle aanvulling in de Google zoekresultaten wanneer deze unieke teksten bevat. Gebruikt uw website teksten die rechtstreeks van een andere website zijn overgenomen, dan is er zelfs kans dat uw website helemaal niet in de Google zoekresultaten voorkomt. Dit omdat de teksten al mogelijk op honderden andere websites staan. Het inkopen van standaardteksten is, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, dan ook geen goed idee.

 

Overigens is het niet zo dat geen enkele tekst op uw website ergens anders mag voorkomen. Er zijn veel nieuwssites die op verschillende zoekwoorden hoog in Google staan, die teksten gebruiken die ook op andere websites te vinden zijn. Het gaat erom dat het merendeel van de teksten op uw website uniek is. Een aantal artikelen die ook op andere websites staan maken dan voor de positie in de zoekresultaten niet zo veel uit.

 

Voeg regelmatig teksten toe

Een website is niet iets waar u één keer iets voor schrijft en waar u vervolgens nooit meer naar omkijkt. Sommigen denken dat de positionering in de zoekresultaten van Google iets is dat afhangt van geluk. U schrijft een artikel en hoopt vervolgens dat u hoog in de zoekresultaten te voorschijn komt. Zo werkt het niet. Om uw succes een beetje te sturen zult u regelmatig nieuwe teksten aan de website moeten toevoegen. Zo ziet Google dat de website "leeft" en wordt uw website gaandeweg ook groter, en dus belangrijker voor Google.

 

Beschrijving bij plaatjes

Voor een goede zoekmachine positionering is het belangrijk dat bij plaatjes op de website een beschrijving wordt toegevoegd in de vorm van de zogenaamde ALT-tag. Deze beschrijving draagt eraan bij dat Google weet waar de website over gaat en is dus goed voor de indexering.

 

 

Off-page SEO tips

Naast de on-page maatregen, die op de website zelf worden genomen, kunt u ook off-page technieken gebruiken om de vindbaarheid van de website te verhogen. Dit doet men voornamelijk door op andere websites backlinks naar de website te plaatsen die hoger in de zoekresultaten moet komen. Belangrijk daarbij is dat u een natuurlijk linkprofiel opbouwt. Dit betekent dat er verschillende soorten backlinks naar de website geplaatst moeten worden. Backlinks vanuit startpagina's, maar ook vanuit andere artikelen, vanuit social media websites en vanuit forums. Op die manier weet de zoekmachine dat op verschillende plekken over uw website wordt gesproken.

 

Een backlink naar een website wordt door Google als een soort "vote" gezien. Vergelijk het met een Facebook-like. Wanneer iemand een link naar een website plaatst, dan vindt deze persoon de website vast heel leuk. En zo krijgt de website meer waarde voor Google en stijgt deze in de Google zoekresultaten.

 

Omdat het maken van links, linkbuilding genoemd, een tijdsintensieve bezigheid is, schakelen veel website eigenaren de hulp in van een andere partij of van een bepaald programma.