Video websites

Online video websites zijn websites waar bezoekers een video kunnen insturen of uploaden. Vervolgens hebben duizenden of zelfs miljoenen mensen toegang tot de video.

 

YouTube is momenteel één van de meest populaire video websites. De website staat in de top 10 van meest gezochte zoekwoorden in Google en wordt dagelijks door miljoenen mensen bezocht. Wanneer je iemand naar de naam van een video website vraagt zal diegene antwoorden met YouTube. In juli 2006 werden ongeveer 65.000 filmpjes per dag op de website gezet. Momenteel zal dat aantal nog veel hoger liggen.

 

 

Waarom is YouTube populair?

Er zijn verschillende redenen waarom YouTube zo populair is.

 

 

Ruimte en technieken voor video's

Veel mensen hebben zelf geen webhosting of hebben niet genoeg webspace om een filmpje op internet toegankelijk te maken. Ook hebben veel mensen niet de technische kennis om een videospeler op hun website te installeren. YouTube biedt deze ruimte en technieken geheel gratis en gemakkelijk te gebruiken. Op die manier hoef je niet zelf uit te vogelen hoe je een player kunt installeren op je website. YouTube heeft het al voor je.

 

Je moet je wel aan bepaalde regels houden om video's te mogen plaatsen. Deze regels zijn niet te streng, waardoor zelfs bewijsmateriaal van geweld geplaatst kan worden. Video's met veel te heftig geweld worden natuurlijk wel van YouTube verwijderd.

 

 

Filmpjes zijn niet te lang

De filmpjes op YouTube mogen niet langer dan 10 minuten duren. Veel mensen hebben geen tijd om lange films te kijken. Dit maakt YouTube een geschikte website om tijdens een korte pauze te bezoeken.

 

 

YouTube is gratis

YouTube is gratis. Dit betekent dat je zoveel filmpjes kunt plaatsen en bekijken als je wilt. Zonder te hoeven betalen. Dit betekent dat je onbeperkt ruimte kunt gebruiken voor je filmpjes. De enige restrictie is dat je filmpjes niet langer mogen zijn dan 10 minuten.

 

 

Mogelijkheid tot registreren

Dit is misschien wel de grootste succesfactor van YouTube. Wanneer je je bij YouTube registreert (wat ook gratis is) heb je toegang tot veel extra functies.

 

Zo kun je bijvoorbeeld reageren op een video. Dit kan door middel van een tekstreactie, maar je kunt zelf ook een video insturen als reactie op een video. Zo heb je dus video's die een reactie zijn op een andere video.

 

Je kunt een score aan de video's en de diverse reacties op de video toekennen. Zo blijven gebruikers betrokken en blijft YouTube interactief.

 

Ook is het mogelijk om een favorietenlijst aan te maken en een eigen kanaal aan te maken. Vervolgens kun je filmpjes koppelen aan dit kanaal. Zo kun je in één handeling toegang geven tot je leukste filmpjes. Het mag duidelijk zijn dat YouTube mede door deze mogelijkheden tot een ware community verworden is.